Janet Nicolaus is een typisch voorbeeld van waar Sibusiso voor staat ‘Kinderen met een verstandelijke beperking helpen zichzelf te helpen’.

Janet is een van de allereerste kinderen van Sibusiso. Ze trad toe tot het programma na 4 jaar, met vertraagde mijlpalen; Ze kon zitten noch praten. Door de jaren heen heeft Janet zich inderdaad ontwikkeld tot een fijne, werkende vrouw, waar haar familie supertrots op is. Ze heeft elke fase en elk programma bij Sibusiso doorlopen; van de 3 maanden groep naar maandelijkse afspraken, naar de 6 maanden groep en uiteindelijk naar het werkgelegenheidsprogramma.

Ze werkt nu twee jaar bij Enza Zaden, een zaadproductiebedrijf, op de wasserijafdeling; ja, de schoonmaaklessen van 6 maanden hebben hun vruchten afgeworpen. Gedurende 3 maanden in die twee maanden heeft Janet de werknemer van de maand gewonnen! Haar droom was om haar alleenstaande moeder altijd het beste leven te geven, en sinds de eerste dag dat ze in dienst was, zwoer ze dat ze een huis voor haar zou bouwen. Met hulp van de docenten heeft ze in 2020 een stuk grond verworven en een jaar later heeft Janet haar droomhuis gebouwd. Het is nog in aanbouw, maar ze zijn samen ingetrokken in een van de kamers, en ze kunnen niet wachten om het allemaal af te maken. Het heeft iedereen in de gemeenschap geschokt, dat de beroemde 'taira' erin is geslaagd haar moeder te redden van gras tot genade. Taira is een erg grof, stigmatiserend woord dat wordt gebruikt voor gekke mensen. Onlangs werd ze toegejuicht door de dorpsoudsten en alle andere ‘normale’ mensen werden gevraagd haar na te volgen. ‘Het is ongehoord, de eerste keer in dit dorp, dat een gehandicapte, die door velen zo werd gekleineerd, een gebouw heeft neergezet dat misschien maar 10 procent van de mensen in dit dorp is gelukt. Ik ben sprakeloos en hoop dat iedereen het als een uitdaging kan zien', zei de heer Darius Kimaro van het dorp Mbuguni.

‘Ik wist dat Janet een bijzonder kind was, maar zoiets bijzonders had ik niet verwacht. Ik ben Sibusiso en alle betrokkenen dankbaar, ik zal nooit genoeg woorden hebben om jullie te bedanken, ik hoop alleen dat jullie nooit moe worden van wat jullie voor onze kinderen doen, en bid dat meer ouders deze vreugde mogen ervaren', zei Janet's moeder.