“Bij Sibusiso zien we regelmatig dat ouders de ernst van de situatie van hun kind ontkennen. Daarom is het belangrijk dat we niet alleen met de kinderen maar ook met ouders en eventueel grootouders aan de slag gaan’’. Aan het woord is Barakaeli Mollel, maatschappelijk werker bij Sibusiso. 

 “In mijn werk ben ik zeer begaan met Ridhwan Abdi; hij was 3 jaar toen hij onder zorgelijke omstandigheden bij ons kwam. Ridhwan komt oorspronkelijk uit Sumbawanga, in de regio Rukwa. De meerderheid van de mensen in Sumbawanga gelooft in hekserij en de ouders van deze jongen waren geen uitzondering. Toen de familie naar Arusha verhuisde, duurde het niet lang voordat de buren geruchten begonnen te verspreiden dat de familie tovenaars waren. Dit zorgde voor veel onrust bij de familie met als gevolg dat de ouders uit elkaar gingen. Nu was het aan de moeder om voor haar gezin te zorgen. De leefomstandigheden verslechterden snel en Ridhwan raakte met zijn handicap ook nog eens ondervoed.  Het was geen eenvoudige taak om Ridhwan's moeder ervan te overtuigen dat haar kind geen slachtoffer is van hekserij. Met een persoonlijke en intensieve aanpak slaagde ze er uiteindelijk in om mee te doen aan het individuele programma dat voor hem was gemaakt. Ridhwan (op de foto in de rolstoel) is nu 7 jaar oud en hij maakt zich klaar om naar school te gaan. Zijn vader steunt hem nu ook”.

Barakael Mollel sluit af: "De situatie van Ridhwan was voor mij persoonlijk moeilijk vanwege mijn achtergrond. Ik kom uit de Maasai-gemeenschap en we staan erom bekend om vast te houden aan oude tradities. Ook bij de Maasai was er geen acceptatie van kinderen met een beperking, maar er is veel veranderd in de afgelopen jaren. Als Maasai strijden we  voor de rechten van mensen met een beperking en we weten nu dat we kunnen helpen met de juiste behandeling’’.